Från och med detta läsår finns möjlighet att lära sig spel- och apputveckling på Teknikprogrammet vid Värmdö Tekniska Gymnasium. Och om läraren Thomas Hedlund Leijon får som han vill avslutas kursen med att klassen åker på en studieresa till Silicon Valley efter praktiken i årskurs 3.
På Värmdö Tekniska Gymnasium i Gustavsberg har man utbildat hantverkare i över 25 år genom både yrkesinriktade och högskoleförberedande program.
– Även programmering är i grunden ett hantverk, men det är samtidigt ganska krävande teoretiskt. Om jag ska programmera ett spel i 3D behöver jag behärska en avancerad matematik, och jag lär mig funktioner som jag i framtiden kan använda i en rad yrken där de skriker efter arbetskraft, säger läraren Thomas Hedlund Leijon, som är initiativtagaren till den nya inriktningen.
Behärskar man programspråken Python, Java, Javascript och C++ så har man i princip garanterat ett arbete efter studierna – och kan jobba var som helst i världen. Fler än två miljoner arbetar i dag med apputveckling bara i Europa, varav 140 000 i Sverige, och efterfrågan på nya medarbetare med rätt kunskaper ökar hela tiden.
– Nästan alla produkter vi har omkring oss är programmerade av någon och på snart sagt alla kontor finns det någon som arbetar med programmering eller systemutveckling av något slag. Det är mot den bakgrunden vi startar den här nya inriktningen. Min gissning är att programmering snart kommer att vara ett av kärnämnena, säger Thomas Hedlund Leijon.
Men även om arbetsmarknaden är vidöppen räknar Thomas Hedlund Leijon med att de flesta av hans elever kommer att läsa vidare på högskola efter gymnasiet.
– Det är som med all kunskap. Ju mer man lär sig, desto tydligare blir det hur lite man kan, och då vill man fortsätta. Många växer upp med spel, och får ett intresse den vägen, men att bli duktig på att spela är enkelt jämfört med att faktiskt programmera spelen, säger han.
Thomas Hedlund Leijon var tidigare journalist och bevakade IT-branschen i tidskrifter som Industry Standard och Red Herring. Hans kontaktnät från den tiden underlättar när eleverna så småningom ska ut på praktik och när han ska hitta finansiering till den avslutningsresa till Silicon Valley i årskurs 3 som han hoppas ska bli en del i utbildningen.
Kontakter
Claudia Lindström, vd
070-782 08 11
claudia.lindstrom@aprendere.se
Thomas Hedlund Leijon, lärare VTG
073-522 74 84
thomas.hedlund.leijon@vtg.nu
Om oss
Aprendere Skolor bedriver totalt 13 verksamheter inom grundskola, grundsärskola, gymnasieskola och gymnasiesärskola. Företaget grundades år 2008 i samband med att grundskolan Skolgrunden förvärvades. Fler skolor har sedan successivt startats från grunden eller förvärvats.
Aprendere har för närvarande cirka 1 300 elever och 325 medarbetare. Merparten av skolorna är belägna i Stockholms län med omnejd, men verksamhet finns även i bl.a. Anderstorp, Falköping och Östersund.