Motorsportgymnasiet växer med nya boendeplatser

Publicerat den 9 november 2022

Intresset för att gå på Motorsportgymnasiet i Anderstorp ökar stadigt och nu öppnas ytterligare ett elevboende med lägenheter i ett tidigare äldreboende i närheten. Här kan eleverna finna en gemenskap på fritiden och hjälpas åt med matlagning och annat.

– Detta kommer att bli jättebra. Det ökar vår kapacitet med nya fräscha bostäder, vilket behövs, och det är bra att huset kommer till användning. Samtidigt är det ett bra exempel på hur kommunen söker lösningar på de utmaningar vi som företag har, säger Nicklas Svensk, rektor på Motorsportgymnasiet.

Motorsportgymnasiet erbjuder Fordons- och transportprogrammet med inriktning personbilsmekaniker samt en unik spetsutbildning till racingmekaniker. Skolan har ett nära samarbete med bilracingen och kan erbjuda praktikplatser i de främsta racingteamen i Sverige eller i team utomlands. För elever på den traditionella personbilsinriktningen görs praktiken på företag i närheten av skolan eller på hemorten. Nästan alla har jobb direkt efter studenten.

Racinginriktningen startade redan 1997 inom Fordonsprogrammet vid Värmdö Tekniska Gymnasium i Stockholm. Några år senare flyttade den till det nybildade Motorsportgymnasiet som sedan 2006 återfinns i Anderstorp – i depåhuset på Swedish Raceway med utsikt över start och mål från lektionssalarna.

Idag går det 96 killar och tjejer på skolan. Motorsportgymnasiet har riksintag så många av eleverna bor långt bort från hemmet under studietiden. Då blir det extra viktigt med en gemenskap.

– Vi ser varandra som en stor familj och vill att våra elever ska känna sig hemma. Närheten till motorbanan gör att det ofta är liv och rörelse i lokalerna, och den här typen av boende kan bidra till att skapa en sammanhållning på fritiden. Eleverna kan till exempel laga mat tillsammans och på så sätt hjälpas åt att få pengarna att räcka längre, säger Nicklas Svensk.